Η Ελλάδα παράγει αρκετά αποστάγματα και τα περισσότερα πολύ καλής ποιότητας. Λίγα όμως είναι άμεσα συνδεδεμένα με την κουλτούρα, την καθημερινότητα ακόμα και με την φιλοξενία. Ένα από αυτά είναι η κρητική τσικουδιά ή ρακή! Εδώ και χρόνια η τσικουδιά Κρήτης είναι Π.Ο.Π. κι αυτό την κάνει μοναδική!

Η ρακή είναι προϊόν ζύμωσης και απόσταξης σταφυλιών και συγκεκριμένα 100% απόσταξης, χωρίς κάποιας άλλης προσθήκης. Δηλαδή τα υπολείμματα σταφυλιών από την παραγωγή του κρασιού αποθηκεύονται σε βαρέλια για να γίνει η ζύμωση και στη συνέχεια η απόσταξη. Επίσης η τσικουδιά περιέχει 37% αλκοόλ κάτι το οποίο την κάνει ένα δυνατό αλκοολούχο ποτό που πρέπει να το καταναλώνεται με σύνεση και προσοχή.

Μία βόλτα στα μαγαζιά της Κρήτης αρκεί για να αντιληφθεί κανείς το λόγο που αυτό το προϊόν είναι διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα. Αρχικά, μιλώντας για κουλτούρα, η τσικουδιά αποτελεί στην Κρήτη έναν τρόπο ένδειξης σεβασμού αγάπης και ευτυχίας. Σε γλέντια και πανηγύρια θα την δεις να δεσπόζει παρέα με τους ρυθμικούς παραδοσιακούς χορούς. Με την πρόοδο της τεχνολογίας και των μεταφορών μπορούμε επιτέλους να απολαμβάνουμε αυτό το προϊόν από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Όπως και στο eshop μας θα βρείτε τσικουδιά και ρακόμελο για να παραγγείλετε και να έρθει στην πόρτα σας χωρίς κόπο.

Τέλος, το ρακόμελο προκύπτει από την τσικουδιά. Συγκεκριμένα είναι τσικουδιά αναμειγμένη με μέλι και διάφορα μπαχαρικά. Αποτελεί λοιπόν μια πολύ ωραία εκδοχή της ρακής και πολύ ενδιαφέρουσα γαστρονομικά με την ανάμειξη αυτών των υλικών. Πολλές φορές χρησιμοποιείται και σαν φάρμακο για τον πονόλαιμο καθώς πίνεται ζεστό και τα τελευταία χρόνια έχει ενσωματώσει και στις νυχτερινές εξόδους. Σε πολλά μαγαζιά θα δεις να πίνουν σφηνάκια ρακόμελου, είτε κρύα είτε ζεστά!

Αυτά τα δύο ποτά αποτελούν ένα κομμάτι των θησαυρών της Κρήτης, μπορείτε να δείτε περισσότερα ντόπια προϊόντα στο eshop μας, να τα παραγγείλετε και να έρθουν στην πόρτα σας !

 

by turbani.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *